Restauració de la Casa Bernal

Este concurs s’origina en un procés de participació conjunt dels habitants de La Pobla de Vallbona. A través de diverses etapes de trobada i debat, es va identificar la millor manera de donar nova vida a l’edifici. La idea va ser senzilla: continuar l’esforç i la participació sostinguda dels diversos actors i membres actius de la comunitat durant els últims anys. Este projecte representa la recuperació i conservació del patrimoni històric i cultural, la «reconquesta» de la Casa Bernal i la seua reutilització en plenitud per als nous usos demandats.

La Plaça Bernal és una intervenció urbana l’objectiu principal de la qual és revitalitzar i transformar un espai interior privat en un espai públic. A través d’una intervenció senzilla però audaç, es va buscar convertir este espai oblidat i degradat en una plaça atractiva, un punt de referència i un lloc de trobada per a la comunitat.

La proposta principal implica la creació d’una ESTRUCTURA SUPORT:

Per a proporcionar ombra al pati, es va proposar la creació de l’element de protecció, amb teles subjectes de tensors, atorgant així un valor significatiu a la resposta arquitectònica i aportant un valor simbòlic.

Dins de l’edifici, es proposen diversos espais que els membres dels tallers de participació han identificat com a necessaris. En la planta baixa, es destaquen una àmplia sala d’exposicions, un versàtil saló multiusos, una acollidora cafeteria i, en la planta primera, dues sales d’estudi, un centre d’investigació i una sala d’esdeveniments especials (sala Cortina). A més, l’edifici albergarà altres espais de suport, com a banys, dos halls d’accés, amplis balcons, entre altres.

Un element distintiu i integrador d’este conjunt és l’espai escènic de la plaça, que inclou una zona coberta esmentada com a «estructura de suport». Esta estructura alberga un espai semicobert per a la col·locació d’un escenari que permeta diversos usos segons les necessitats del moment.

Arquitectes
TECUM ARQUITECTURA
Any
2021
Superfície
2000 m2
Ubicació
La Pobla de Vallbona
Tipologia
Restauració